Wyłączanie zapory systemu Windows

Można skonfigurować sytuacje, w których program
Symantec Endpoint Protection
wyłącza zaporę systemu Windows. Program
Symantec Endpoint Protection
przywraca ustawienia zapory systemu Windows do stanu sprzed instalacji
Symantec Endpoint Protection
, kiedy wystąpi jeden z następujących warunków:
  • Program
    Symantec Endpoint Protection
    zostanie odinstalowany.
  • Gdy zapora programu
    Symantec Endpoint Protection
    jest wyłączona.
Program
Symantec Endpoint Protection
nie modyfikuje żadnych reguł ani wykluczeń istniejącej zasady zapory systemu Windows.
Zazwyczaj użytkownik systemu Windows otrzymuje powiadomienie, gdy komputer jest ponownie uruchamiany, jeśli zapora systemu Windows jest wyłączona. Program
Symantec Endpoint Protection
wyłącza domyślnie to powiadomienie, aby nie alarmować użytkowników, gdy zapora systemu Windows jest wyłączona. Można jednak w razie potrzeby włączyć powiadomienie.
  1. Wyłączanie zapory systemu Windows
  2. W konsoli kliknij pozycję
    Zasady
    .
  3. W obszarze
    Zasady
    kliknij pozycję
    Zapora
    .
  4. Wykonaj jedną z następujących czynności:
    • Utwórz nową zasadę zapory.
    • Na liście
      Zasady zapory
      kliknij dwukrotnie zasadę zapory, którą chcesz zmodyfikować.
  5. W obszarze
    Zasada zapory
    kliknij pozycję
    Integracja z systemem Windows
    .
  6. Na liście rozwijanej
    Wyłącz Zaporę systemu Windows
    określ, kiedy zapora systemu Windows ma być wyłączona.
    Ustawienie domyślne to
    Wyłącz tylko raz
    .
    Aby uzyskać więcej informacji o ustawieniach, kliknij pozycję
    Pomoc
    .
  7. Na liście rozwijanej
    Komunikat o wyłączeniu Zapory systemu Windows
    określ, czy chcesz wyłączyć wyświetlany przy uruchomieniu systemu Windows komunikat wskazujący, że zapora systemu Windows jest wyłączona.
    Ustawienie domyślne to
    Wyłącz
    , czyli użytkownikowi przy uruchomieniu komputera nie jest wyświetlany komunikat wskazujący z informacją, że zapora systemu Windows jest wyłączona.
  8. Kliknij przycisk
    OK
    .