Wycofywanie zasady z grupy lub lokacji

Można wycofać zasadę z grupy lub lokacji, jeśli konieczne jest trwałe usunięcie zasady lub zapisanie jej do późniejszego wykorzystania.
Na przykład w grupie mogą wystąpić problemy po wprowadzeniu nowej zasady. Aby zasada pozostała w bazie danych, można ją wycofać, zamiast ją usunąć. Wycofana zasada zostaje automatycznie wycofana z grup i lokalizacji, do których została przypisana. Liczba lokalizacji, w których stosowana jest zasada, wyświetlana jest w okienku
Zasady
typ zasady
na stronie
Zasady
.
Aby możliwe było usunięcie zasady, należy wycofać lub zastąpić tę zasadę we wszystkich grupach i lokalizacjach.
Na stronie
Zasady
można wycofać z lokalizacji lub grupy wszystkie zasady oprócz następujących:
  • Ochrona przed wirusami i programami typu spyware
  • Ustawienia usługi LiveUpdate
Można je jedynie zastąpić innymi
zasadami ochrony przed wirusami i programami typu spyware
oraz usługi
LiveUpdate
.
  1. Aby wycofać wspólną zasadę na stronie
    Zasady
    , w konsoli kliknij pozycję
    Zasady
    .
  2. Na stronie
    Zasady
    , w obszarze
    Zasady
    kliknij typ zasady, którą chcesz wycofać.
  3. W okienku
    Zasady
    typ zasady
    kliknij zasadę, którą chcesz wycofać.
  4. Na stronie
    Zasady
    , w obszarze
    Zadania
    , kliknij pozycję
    Wycofaj zasadę
    .
  5. W oknie dialogowym
    Wycofywanie zasady
    zaznacz grupy i lokalizacje, z których chcesz wycofać zasadę.
  6. Kliknij pozycję
    Wycofaj
    .
  7. Gdy zostanie wyświetlony monit o potwierdzenie wycofania zasady z grup i lokalizacji, kliknij przycisk
    Tak
    .
  8. Aby wycofać wspólną lub niewspólną zasadę na stronie
    Klienty
    , w konsoli kliknij pozycję
    Klienty
    .
  9. Na stronie
    Klienty
    , w obszarze
    Klienty
    wybierz grupę, dla której chcesz wycofać zasadę.
  10. Na karcie
    Zasady
    wyczyść pozycję
    Dziedzicz zasady i ustawienia z grupy nadrzędnej „
    nazwa grupy
    .
    Konieczne jest wyłączenie dziedziczenia zasad dla tej grupy. Niewyłączenie dziedziczenia uniemożliwia wycofanie zasady.
  11. W obszarze
    Ustawienia i zasady specyficzne dla lokalizacji
    przejdź do nazwy lokalizacji, z której chcesz wycofać zasadę.
  12. Znajdź zasadę lokalizacji, którą chcesz wycofać.
  13. Kliknij pozycję
    Zadania
    , a następnie kliknij pozycję
    Wycofaj zasadę
    .
  14. W oknie dialogowym
    Wycofywanie zasady
    kliknij przycisk
    Tak
    .