Blokowanie dodawania komputerów klienckich do grup

W pakietach instalacji klienta można zdefiniować przynależność do grupy. Jeśli grupa jest zdefiniowana w pakiecie, komputer kliencki automatycznie zostaje dodany do odpowiedniej grupy. Klient jest dodawany po nawiązaniu pierwszego połączenia z serwerem zarządzania.
Można zablokować klienta, aby zapobiec automatycznemu dodawaniu klientów do określonej grupy po nawiązaniu przez nich połączenia z siecią. Można zablokować dodawanie nowego klienta do grupy, do której został przypisany w pakiecie instalacji klienta. W takim przypadku klient zostaje dodany do grupy Domyślna. Komputer można ręcznie przenieść do blokowanej grupy.
  1. W konsoli kliknij pozycję
    Klienty
    .
  2. W obszarze
    Klienty
    kliknij grupę prawym przyciskiem myszy, a następnie kliknij polecenie
    Właściwości
    .
  3. Na karcie
    Szczegóły
    , w obszarze
    Zadania
    kliknij pozycję
    Edytuj właściwości grupy
    .
  4. W oknie dialogowym
    Właściwości grupy dla
    nazwa grupy
    kliknij pozycję
    Blokuj nowych klientów
    .
  5. Kliknij przycisk
    OK
    .