Uniemożliwianie i umożliwianie użytkownikom zmiany interfejsu użytkownika klienta

Jakie elementy interfejsu użytkownika klienta mogą zmieniać użytkownicy?
Użytkownik jako administrator ustawia poziom kontroli użytkowników w celu ustalenia, czy użytkownik może wprowadzić zmiany w kliencie.Można, na przykład, uniemożliwić użytkownikowi otwarcie interfejsu użytkownika klienta lub ikony obszaru powiadomień. Funkcje interfejsu użytkownika, którymi można zarządzać dla użytkowników są zwane ustawieniami zarządzanymi. Użytkownicy nie mają pełnego dostępu do niektórych funkcji klienta, takich jak ochrona hasłem.
W jaki sposób można konfigurować ustawienia interfejsu użytkownika?
Ustawienia interfejsu użytkownika można konfigurować na kliencie systemu po wykonaniu jednego z poniższych zadań:
  • Ustawieniu poziomu kontroli użytkownika klienta na kontrolę serwera.
  • Ustawieniu poziomu kontroli użytkownika klienta na kontrolę mieszaną i ustawieniu wartości opcji nadrzędnej na karcie
    Ustawienia kontroli klient/serwer
    na wartość
    Serwer
    .
    Na przykład opcję
    Pokaż/ukryj ikonę w obszarze powiadomień
    można ustawić na wartość
    Klient
    . Użytkownik może wtedy wybrać, czy ikona w obszarze powiadomień na komputerze klienckim ma być widoczna, czy ukryta. Jeśli opcja
    Pokaż/ukryj ikonę w obszarze powiadomień
    zostanie ustawiona na wartość
    Serwer
    , można wybrać, czy ikona ta ma być widoczna, czy ukryta na kliencie.
Większość tych ustawień dotyczy wybranej lokalizacji. Można skonfigurować klika opcji na kliencie dla systemu Mac tylko w trybie kontroli serwera.
  1. Aby skonfigurować ustawienia interfejsu użytkownika w trybie kontroli mieszanej, kliknij kartę
    Klienci > Zasady
    .
  2. W
    Ustawieniach kontroli interfejsu użytkownika klienta dla
    nazwa lokalizacji
    w oknie dialogowym, obok pozycji
    Kontrola mieszana
    kliknij pozycję
    Dostosuj
    .
  3. W oknie dialogowym
    Mieszane ustawienia kontroli interfejsu użytkownika klienta
    , na karcie
    Ustawienia kontroli klient/serwer
    wykonaj jedno z poniższych działań:
    • Zablokuj opcję, aby można ją było konfigurować tylko z serwera. Aby zablokować opcję, kliknij ustawienie
      Serwer
      .
      Wszelkie ustawienia ochrony przed wirusami i programami typu spyware, dla których wybrane zostało ustawienie Serwer, mają na komputerze klienckim wyższy priorytet niż ustawienia wybrane tutaj.
    • Odblokuj opcję, aby użytkownik mógł ją konfigurować na komputerze klienckim. Aby odblokować opcję, kliknij ustawienie
      Klient
      . Ustawienie Klient jest wybrane domyślnie dla wszystkich ustawień oprócz ustawień ochrony przed wirusami i programami typu spyware.
  4. Aby skonfigurować niektóre opcje, dla których wybrane zostało ustawienie
    Serwer
    , należy kliknąć kartę
    Ustawienia interfejsu użytkownika klienta
    :
    Aby uzyskać informacje na temat konfigurowania w konsoli pozostałych opcji, dla których wybrano ustawienie
    Serwer
    , należy kliknąć pozycję
    Pomoc
    . Na przykład, aby włączyć ustawienia zapory, należy je skonfigurować w zasadzie zapory.
  5. Na karcie
    Ustawienia interfejsu użytkownika klienta
    zaznacz pole wyboru opcji, aby dana opcja była dostępna na komputerze klienckim.
  6. Kliknij przycisk
    OK
    .
  7. Kliknij przycisk
    OK
    .
  8. Aby skonfigurować ustawienia interfejsu użytkownika w trybie kontroli serwera, zmień poziom kontroli użytkownika klienta na kontrolę serwera.
  9. W oknie dialogowym
    Ustawienia interfejsu użytkownika klienta
    zaznacz opcje, które chcesz udostępnić na kliencie.
  10. Kliknij przycisk
    OK
    .
  11. Kliknij przycisk
    OK
    .